fbpx

14-15 вересня 2023 українські та закордонні експерти дискутували про принципи відбудови України і водної галузі на «Lviv Eco Forum’23»

Уже восьмий раз представники водоканалів України і органів влади, бізнес-індустрії і профільних міжнародних організацій з’їхались у Львів на головну подію водної галузі «Lviv Eco Forum’23», який відбувся під гаслом «Відбудуємо Україну разом». Українські та закордонні експерти говорили про роботу водопровідно-каналізаційного господарства в умовах війни – втрати, ризики, відновлення; проекти і допомогу від міжнародних організацій; європейський досвід сталої трансформації і відновлення галузі.

Подія була організована Асоціація Укрводоканалекологія, за підтримки Дитячого фонду ООН UNICEF Ukraine у співпраці із NGO LEF та Львівська міська рада.

Участь у ній взяли понад 270 учасників, зокрема представники Мінінфраструктури, Міндовкілля, Державне агентство водних ресурсів України, представники органів місцевого самоврядування, міжнародних донорів, гості з Німеччини, Польщі, Литви, Данії, Швейцарії, експерти, 53 представники водоканалів та більше 50-ти бізнес компаній із України та закордону.

Відкрив захід мер приймаючого міста, Андрій Садовий: «Сьогодні представники всіх водоканалів є однієї великою родиною. Ми не ділимося за назвою міст, назвою водоканалів, бо сьогодні всі громади атакуються агресором. Дуже багато представників наших комунальних служб на війні, на передовій. Багато поранено і багато, на жаль, ми втратили. Тому наша перемога буде мати дві частини: деокупація всіх наших земель і перебудова України.

Можна прожити без багатьох сервісів, але не можна прожити без води. Вода – це життя. І кожен з тут присутніх, вкладає свою особливу лепту, щоб галузь водопостачання не просто виживала, а щоб розвивалася. Одне з дражливих питань сьогодні – це вибудовування тарифної політики. Тут важливо вийти на правильне ціноутворення, бо не маючи інвестицій, важко розвиватися.

Також вважаю, що було б дуже правильно вибудувати у Львові свого роду «Водну резиденцію», щоб представники водоканалів різних міст України приїздили сюди і разом з міжнародними колегами обмінювалися досвідом. Нам треба знати, що робиться у світі у цій сфері, і працювати на рівні з сучасними можливостями».

Одним з важливих питань Форуму стало обговорення законодавства у сфері водопостачання. Як наголосив Олександр Бутенко, заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України розглядатимуть нові Закони і напрацьовані законодавчі акти профільного міністерства. Зокрема, урядовець підкреслив: «Сьогодні пріоритетом для нас є розвиток галузі водопостачання. В умовах воєнного часу ми сфокусовані на допомозі постраждалим містам і підприємствам. Маємо стійку комунікацію з усіма структурами з міжнародними донорами. Дякую усім міжнародними партнерам за підтримку».

Міжнародний експерт Мартін Грембов, представник Баварського міністерства охорони довкілля та захисту прав споживачів, наголосив, що співпраця з Україною триває вже понад 20 років і деталізував: «Ми приїхали на Форум, щоб слухати, щоб почути ваші ідеї і зрозуміти, чим можемо допомогти. Все, що почую від вас, передам усім водоканалам Німеччини, всій нашій водній сім’ї. Ми хочемо і готові вас підтримувати. Ми вас чекаємо у Європейському Союзі. Хочемо, щоб це відбулося якнайшвидше і щоб вся водна родина на теренах Європи разом співпрацювала», – повідомив Мартін Грембов.

Потужну підтримку та неоціненну допомогу водоканалам України надали міжнародні організації, зокрема UNICEF Ukraine, Міжнародний Комітет Червоного Хреста в Україні, IOM Ukraine, Швейцарське агентство зі співробітництва та розвитку (SDC) Swiss Development & Cooperation, GIZ Ukraine, Water4Ukraine тощо.

«У наш час велика радість бачити усіх Вас разом у Львові. Адже осінь у комунальників може асоціюватись лише з одним – зустрітись на Lviv Eco Forum», – зазначив один із засновників заходу, директор «Львівводоканал» Dmytro Vankovych. Із рук Дмитра Миколайовича символічні відзнаки «Сталевих левів» за стійкість та витривалість отримали Херсонський Водоканал та ДПП «Кривабаспромводопостачання» (КП “Кривбасводоканал”). Спеціальна відзнака за благодійність була вручена компанії Grundfos.

Спільним побажанням усіх учасників «Lviv Eco Forum’23» стало, аби наступний IX Форум проходив уже в мирній Україні.